Astăzi în Junk Food Vegetarian: Acrilamida

 Acrilamidă? Da, acrilamidă. Până de curând nici nu știam ce înseamnă! Cert este că făcea parte din alimentația mea și mă otrăveam singură, fără să am habar. Dar să rezolvăm misterul! Ce este acrilamida?

Acrilamida este o substanţă citotoxică, neurotoxică, cancerigenă şi mutagenă.  Acrilamida, ca atare, se foloseşte în industrie, ca monomer (unitate structurală), în scopul sintezei unor polimeri (poliacrilamide, poliacrili) ce se regăsesc în unele mase plastice, hârtie, textile, materiale hidroizolante.

Bine, bine, dar ce treabă am eu cu acrilamida? Am mâncat vreodată? Se găsește la magazin? Ai ghicit, acrilamida se găsește în foarte multe produse pe care le consumi de poftă și din plăcere.  Acrilamida se formează în crusta cartofilor prăjiţi, în rântaşuri, în coaja panificabilelor şi chiar în carne, mai ales în cea pregătită tip pane.  Așa că înainte de a te arunca într-o farfurie cu cartofi prăjiți, gândește-te bine!

Acrilamida din alimente se formează prin:
– prezenţa unor carbohidraţi macromoleculari (mai ales amidon),
– existenţa unor aminoacizi – mai ales aspargina, chiar şi în cantităţi insignifiante (sunt prezenţi întotdeauna în făină, cartofi şi carne),
– procesarea la temperaturi înalte (peste 120 ºC).

O cărnița prăjită, un cartofel, puțin rântaș, și uite așa ți-ai preparat o porție zdravănă de otravă!

Acrilamida a fost asociată cu un risc crescut de cancer ovarian, uterin sau la rinichi, dar și cu nașterea bebelușilor cu o greutate mai mică decât cea normală. Urme de acrilamidă au fost descoperite în creierul victimelor maladiei Alzheimer. În Marea Britanie, creşterea alarmantă al celor suferinzi de boala Alzheimer este cauzată de consumul din ce în ce mai mare de chipsuri şi snacksuri.

Doza zilnică admisă de acrilamidă în organism este de 1 mg, iar prăjelile generează cam 20 de mg!   Acrilamida are impact direct asupra materialului genetic (ADN, ARN). Impactului negativ al acrilamidei asupra organismului creşte invers proporţional cu vârsta. Combinația cu alte alimente (zaharoase, produse de tip fast-food, mezeluri, margarină) are efecte devastatoare asupra celuelor umane.

Plăcerea e plăcere, dar când ne lipsește voința ce putem face? Păi e simplu, avem de ales: ori ne abținem, ori consumăm  extrem rar. Și cum ispita vine și îi cădem pradă, cel mai bine e ca după un astfel de dezmăț să facem o cură de purificare de câteva zile bazată pe legume și fructe, în special crude!

Crezi că e important să afle cât mai multă lume aceste informații? Dă SHARE!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s