Știi ce mirodenii se vindeau cu sute de ani în urmă, în Brașov?

mirodeniiȘederea la Brașov este de bun augur! Pentru cei care mai vor să ne vedem, găsesc detalii despre consultații aici! E foarte frumos în Brașov, oraș istoric și turistic. Îmi place să merg la muzeu în fiecare loc nou în care merg și are muzeu. Aici sunt multe frumoase și musai de vizitat. Am găsit și o parte legată de nutriție și de ceea ce fac eu și vreau să vă spun ce aduceau negustorii în târgul Brașovului acum sute de ani.

Brașovul era în trecut punct principal de vânzare a mărfurilor negustorilor, fiecare breaslă din cetate avea un specific: curelari (făceau hamuri pentru cai) fierari, căldărari (confecționau oale și vase din cositor), aurari etc. Pe lângă aceste bresle veneau negustori din toate ținuturile, unele chiar îndepărtate pentru a face negoț. La poarta principală era o vamă, care vămuia toate mărfurile intrate în cetate. Brașovul de atunci avea și depozite comunicante (pivnițe legate între ele). Fiecare negustor plătea o taxa de 20% din valoarea mărfii.

vanilieDar să revenim la mirodenii. Am făcut o vizită la Muzeul Civilizațiilor Urbane (se află în Piața Sfatului). Acolo sunt reprezentate toate tipurile de produse confecționate de bresle, dar și produsele de import. O secțiune întreagă este dedicată plantelor și mirodeniilor care se vindeau în cetatea Brașovului în secolul XVII, și anume: ghimbir, vanilie, piper alb, negru și roșu, vanilie, scorțișoară. De asemenea, erau în vogă uleiurile de in și susan. Gospodinele foloseau uleiul de in pentru gătit, iar cel de susan se găsea în farmacii și se aplica în tratamente.

Ghidul ne-a mai povestit că la acea vreme, 1700 și în Cetate se vindea pește proaspăt de mare adus pe gheață, portocale, lămâi și multe alte fructe exotice. Delicios nu, să ai atâtea variante de a condimenta mâncarea în secolul XVII.

Cam atât despre muzeu, pentru mai mult vizitați-l. Cine mai dorește consultații mă găsește până mâine, 7 septembrie, în Brașov. Mă puteți contacta telefonic la 0727784667.

Până data viitoare

Sănătate și succes!

Florentina Consilier în Nutriție și Wellness

PS: Nu uita să dai SHARE pe  Facebook și Twitter !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s