Ce înseamnă wellness?

Bună, sunt Florentina Gionea, Consultant în Nutriție și Wellness…. Cam așa mă recomand. Prima parte este simplă, consultant în nutriție concept pe care îl înțelege toată lumea. După care urmează prima întrebare – Ce înseamnă wellness? Ma bucur că întrebați asta și mă bucur că astfel pot să vă transmit un mesaj clar despre cum se definește wellness-ul, ce cuprinde și cum se aplică în viața de zi cu zi.

Apoi, a doua întrebare este – Ești cumva cu Herbalife? :)))). Zâmbesc drăguță și răspund – Nu! Wellness înseamnă mai mult decât Herbalife. E drept că aceste produse au fost poziționate pe piața foarte bine și că toți cei care promovează și comercializează produse se numesc Consultanți în Wellness. Ei bine, eu nu promovez produse de la Herbalife, nu consum. O sa vă povestesc odată ce experiență am avut cu câteva produse de la ei.

De asemenea, wellness-ul în România este mai mult asociat cu  SPA-ul. Ceea ce este corect, dar nu în totalitate. SPA-ul face parte din wellness și nu wellness-ul din SPA. Termenul  SPA provine din abrevierea expresiei latine: Sanitas Per Aquam – Sănătate prin Apă. Și așa cum arată și numele, SPA-ul a fost la conceput ca un loc al hidroterapiei, la care s-au adăugat și alte terapii prin masaj și tratemente corporale.

Să revenim la ce înseamnă cu adevărat wellness și cum văd eu acest concept și mai ales de ce îl folosesc. ”Wellness înseamnă procesul de a deveni conștienți și de a face alegeri pentru o viață sănătoasă și împlinitoare” potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Apoi definiția se continuă cu: ”…. o stare  fizică, mentală, și bunăstarea socială completă, și nu doar absența bolii sau a infirmității.”

Definiția de mai sus nu este 100% și în concordanță cu părerea mea, aș mai adăuga ”o stare fizică, metală, emoțională și spirituală completă”. Deci, definiția mea ar suna cam așa: ”Wellness înseamnă procesul de a deveni conștienți și de a face permanent alegeri pentru o viață sănătoasă și echilibrată. O stare  fizică, mentală, emoțională, spirituală completă, și nu doar absența bolii sau a infirmității. Modalitate de a crea viitorul prin prezent și de a vindeca trecutul tot prin prezent”

Pe scurt ”stare de bine”. Așa că ma veți tot auzi că vorbesc și scriu despre ”starea de bine”. Mai mult pun la cale un program care să va ajute să atingeți starea de bine în momentul prezent. Momentul prezent este cel care contează cel mai mult, pentru că el conține și trecutul și viitorul.

Ce înseamnă o ședință de wellness coaching? Este o ședință în care eu și pacientul analizăm la nivel fizic, mental și emoțional comportamentele și gândirea care l-au dus spre starea actuală în care se află. Ce acțiuni din trecutul său i-au creat prezentul și ce putem face în prezent pentru a desăvârși un viitor mai bun prin nutriție, stare mentală și emoțională. Ședința de wellness coaching face parte din prima consultație și se pot programa în funcție de nevoile și dorințele persoanei cu care lucrez.

Sper că m-am făcut înțeleasă și că v-am adus informații noi legate de conceptul de wellness. Până data viitoare …

Sănătate și succes!

Florentina Gionea

Consilier în Nutriție și Wellness

PS: Nu uita să dai SHARE pe  Facebook și Twitter !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s